Waarom maritieme export plant- en klantvriendelijk is?
You are here
Waarom maritieme export plant- en klantvriendelijk is?
Microflor groeit. Zelfs overzee. Toen vorig jaar een klant uit Costa Rica om een relatief grote lading jongplanten vroeg, waagden we de sprong. De eerste zeevracht over de Atlantische Oceaan was een feit. Opnieuw een mijlpaal voor Microflor. Customer Succes Officer Tom Raveel legt uit hoe hij dit proces in goede banen heeft geleid.
Ervaren kapitein aan het roer
Tom: “Ik ben in maart 2021 aan boord van Microflor gekomen. De contouren van het plan om over zee te exporteren lagen toen al op tafel. Een uitdaging. Maar met mijn 28 jaar ervaring in de export en logistiek in de Antwerpse haven, voelde ik me perfect geplaatst om dat plan verder uit te rollen. In april 2021 hebben we samen met het team een actieplan uitgetekend. Juli 2021 is de eerste vloot met 44.000 jongplanten richting Costa Rica uitgevaren. Best een pittige periode. Maar we mogen fier zijn op het resultaat.”
Kostenbesparend, meer volume en duurzaam
De voordelen om over zee te gaan zijn niet min. Tom licht de drie belangrijkste toe: “
- • Lagere kosten. De energieprijzen nemen wereldwijd exponentieel toe. Uiteraard ook voor de verschillende transportmodi. Als alternatief voor het dure luchtvracht transport is maritiem transport zelfs tot 2/3de goedkoper.
- • Meer volume. Een maritieme container is een vaste laadeenheid. Je koopt een bepaalde capaciteit. Of je hier nu 20.000 of 60.000 planten in vervoert, je kost blijft dezelfde. Dus voor een grote lading van ongeveer 60.000 jongplanten is deze manier van export zeker rendabel.
- • Duurzaam. De ecologische voetafdruk om van punt A naar punt B te transporteren is lager dan via luchtverkeer of vrachtwagen. Uiteraard moet je voor- en natransport incalculeren maar in the end zit je toch met een milieuvriendelijke manier van export.”
Export in optimale omstandigheden
Voor het vervoer van machines, meubelen, kleding …hoef je geen rekening te houden met andere factoren. Microflor, daarentegen, verhandelt levende producten en dan zijn de juiste technische instellingen tijdens het transport van levensbelang.
“Ik kan met een gerust hart zeggen dat we in een logistieke harde wereld een plant- en klantvriendelijke oplossing hebben gevonden voor onze jongplantjes. Ze worden immers niet in om het even welke container vervoerd. Voor de export over zee gebruiken we reefercontainers. Dat zijn containers waarbij de lading in een constante en gecontroleerde temperatuur getransporteerd wordt. Ook de relatieve vochtigheidsgraad blijft op peil. De jongplantjes reizen zo in de perfecte klimatologische omstandigheden van punt A naar punt B.
Een andere uitdaging bij maritiem vervoer is de binnen- en buitenverpakking. Ook dat hebben we met het team grondig onderzocht. Met als resultaat dat de plantjes op een milieuvriendelijke, intacte en veilige manier bij de klant aankomen.”
Gezonde plantjes voor een tevreden klant
Bij de organisatie van transport in reefercontainers komt wel wat kijken. Tom neemt ons in vogelvlucht mee langs de verschillenden stappen.
“In eerste instantie sta je in contact met heel wat stakeholders en partners. Je moet duidelijke afspraken maken met de rederij, bepaalde procedures doorlopen, controles ondergaan enzovoort. Verder komt er ook heel wat administratie bij kijken, zoals fytosanitaire certificaten of douanedocumenten die je in orde moet hebben en ook andere procedures uit de maritieme wereld.
Daarnaast heb je ook de flow van de container zelf. Alle schakels moeten juist zitten, van positionering van de container tot het laden en vastzetten van de lading. Belangrijkste aandachtspunt: je mag in geen geval de (warme) temperatuurketen doorbreken. Samen met m’n team hebben we dit allemaal zelf moeten uitzoeken. Een hele uitdaging maar de klant in Costa Rica was erg tevreden. Meer nog: onze vertrouwensband is hierdoor sterker geworden.”
Met de wind in de zeilen
Ondertussen zijn er al zo’n vijftal ladingen vertrokken. “We staan nog maar een het begin”, zegt Tom. “We hebben nog wat werk voor de boeg maar ik geloof absoluut in de toekomst van maritiem export. Het voordeel is dat je met een goede planning én een professioneel team veel in handen hebt en dat je je beloften altijd kan nakomen. Deze manier van transport biedt vooral veel mogelijkheden voor onze jongplanten. Voor onze stekjes is dit momenteel nog geen optie omdat het transport te lang duurt.
Maar verder zie ik een zee aan mogelijkheden. Ook om in andere markten vaste voet aan de grond te krijgen.”