Spot on LED-belichting, dataverzameling en betere jongplanten
You are here
Spot on LED-belichting, dataverzameling en betere jongplanten
Wanneer vakmanschap wetenschap ontmoet
... dan groeit daar een sterkere plant uit. En groeien betekent continu evolueren en innoveren. Zo zijn we overgeschakeld van zaaikisten naar pluggen, zetten we hoofdzakelijk in op biologische bestrijdingsmiddelen en zijn we erin geslaagd 80% water te recupereren en te hergebruiken.
Meten is weten
Data zijn het nieuwe goud. Ook in de teelt. Microflor maakt steeds meer gebruik van de ontwikkeling van draadloze sensoren enerzijds en data-analysetechnieken anderzijds. We linken historische data aan fysieke metingen van groei, voornamelijk de wortel- en bladvorming. Met als resultaat: betere inzichten en dus sterkere planten.
Enkele voorbeelden:
- Met weegschalen meten we de opdroging van onze planten na een gietbeurt. Voordeel? Je kan de volgende watergift nauwkeurig inplannen. Bovendien creëren we met deze inzichten betere omstandigheden voor de wortelgroei én remmen we Fusarium-ontwikkeling.
- Fluorescentiemetingen als maat voor lichtstress: hiermee kunnen we niet alleen beter sturen hoeveel licht een plant mag krijgen maar ook wanneer.
Dankzij nieuwe data-analysetechnieken kunnen we de data van de sensoren koppelen aan bijvoorbeeld gegevens van de klimaatcomputer, bemestingsparameters, labo-analyses en plantcontroles. Zo komen we steeds dichter bij ons doel: een robuustere teelt en een jaarrond betere plant.
Het jaarrond een constante kwaliteit, hoe kan dat?
Donkere winters en hete zomers, hebben die geen effect meer op de teelt? Toch wel. Maar we hebben een manier gevonden om onze teelt te beschermen. Jarenlang compenseerden we seizoenseffecten door in de winter een langere teeltduur toe te passen. Eind 2019 – putje winter – zagen we het licht. Letterlijk: LED-licht. Via een grootschalige test onderzochten we het effect van extra belichting met LED in de tweede teeltfase. Het resultaat? Een stevige wortelgroei maar minder goede bladgroei.
In de winter van 2020/21 experimenteerden we verder. We stuurden het klimaat en de voedingsgift bij en werkten zo de nadelen op bladontwikkeling weg. Het resultaat? Een goede balans tussen onderbouw en bovenbouw. Sterker gewortelde jongplanten met circa drie bladparen.
Onze voorspelling: volgende winter nog sterkere planten
De komende maanden gaan we nog een stap verder. De volledige tweede teeltfase voorzien we van bijkomende LEDS. Is het seizoenseffect nu helemaal weggewerkt? Nog niet, daarom breiden we onze test uit met extra belichting in de eerste teeltfase. En onder het motto ‘alles kan beter’ gaan we verder op zoek naar meer en betere sensoren.
LED beschermt ook tijdens de zomer
Een bijkomend voordeel van LED? Ze loodsen onze planten niet alleen door de donkere wintermaanden, ook in de zomer bieden ze bescherming. En dat vooral in periodes van extreme hitte. Waar we de warmte gaan wegschermen, vangen we het verlies van licht op door LED. We doen dat zonder opnieuw extra warmte aan te brengen. Wat de klassieke Son-T lampen wel doen. Bovendien verbruiken LEDS twee keer minder en gaan ze drie keer langer mee dan Son-T lampen. Dit past bij onze visie om steeds duurzamer te worden en onze voetafdruk te verkleinen.
Nieuwsgierig ? Onze teeltmanager Arne Steelandt vertelt u meer