Hoe ergonomie bijdraagt aan kwaliteit bij Microflor
You are here
Hoe ergonomie bijdraagt aan kwaliteit bij Microflor
Het controleren, stekken en versnijden van jongplanten is een werk dat opperste concentratie vergt. Maar ook fysiek kunnen de repetitieve handelingen zwaar zijn. Om zowel de kwaliteit van onze producten als het welzijn van onze medewerkers te garanderen, zetten we bij Microflor volop in op ergonomie.
Op alle niveaus in de Microflor-organisatie staan mensen centraal. Zij zorgen er namelijk voor dat onze producten op tijd en in goede staat bij onze klanten terechtkomen. Dat begint al bij de kwaliteitscontrole van de vermeerderde stekken: het losmaken uit het groeimedium en inspecteren van de wortels gebeurt met de hand, per medewerker vele duizende keren per dag. Vervolgens is er de sortering op grootte en het eigenlijke stekken. Het plaatsen van de plant in de plug, ten slotte, zal door de overstap naar de beter hanteerbare en minder broze Autoplug van Quickplug nog vereenvoudigen voor de medewerkers.
Externe zorgen wegnemen
Om deze handelingen correct uit te voeren, is opperste concentratie nodig. Daarom streven we er naar om hun werkplek zo comfortabel en efficiënt mogelijk te maken. Dat begint bij het wegnemen van alle externe zorgen op de werkpost, zodat de medewerker zich ten volle kan concentreren op de plant.
Eerst en vooral zorgen we ervoor dat de werkplek optimaal is ingericht. Zo beschikt elke medewerker over een ergonomisch instelbare stoel, een verstelbare voetensteun en werktafel, en zijn alle nodige tools steeds binnen handbereik.
Kleine ingrepen, grote voordelen
Momenteel loopt een specifiek project rond ergonomie voor alle medewerkers van Microflor in België en Slowakije. In een eerste fase wordt gekeken of alle hulpmiddelen correct gebruikt worden: staat de stoel in de juiste houding? Is de voetsteun correct gepositioneerd? Sensibilisering is essentieel om te verzekeren dat iedereen in de beste omstandigheden zijn of haar werk kan uitvoeren.
In een tweede fase worden een aantal ‘quick-wins’ toegepast: voetensteunen verplaatsen, materiaal herpositioneren, etc. Stuk voor stuk kleine aanpassingen die vaak een grote winst betekenen in werkcomfort voor de medewerker, en dus voor de kwaliteit van de producten. Ten slotte worden een aantal werkposten in detail gescreend door een preventiebureau, om te zien hoe de ergonomie naar de toekomst toe nog verder kan worden verbeterd. Kortom: net als productkwaliteit is en blijft ergonomie bij Microflor een proces van voortdurende verbetering.
Meer informatie over de werkomstandigheden bij Microflor? Neem contact met ons op.