De helleborus: sterke tuinplant die kleur geeft aan de winter

You are here

De helleborus: sterke tuinplant die kleur geeft aan de winter

De helleborus, ook wel kerstroos genoemd, is een sterke tuinplant die in het voor- en najaar prachtige bloemen draagt. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ze erg gegeerd is in de winter. Dankzij decennialange, intensieve veredeling zijn we er intussen in geslaagd om twee soorten te ontwikkelen die nóg meer uitblinken in kracht en kleur: maak kennis met de ViV Victoria en ViV Valentina. 

Van de helleborus bestaan er tientallen soorten, die samen tot de grotere boterbloemenfamilie behoren. De meest bekende soort, de Helleborus Orientalis, wordt al eeuwen gekweekt. Wat alvast buiten kijf staat? Met haar unieke eigenschappen is de helleborus dé tuinplant voor het najaar en de winter. 

Koningin winter

Voor veel bloemen en planten is de vrieskou vijand nummer één. Maar daar trekt de helleborus zich weinig van aan. Ze heeft een ingenieus systeem om zich te beschermen tegen vorst. Zodra het kwik onder nul duikt, pompt de plant het vocht uit haar bloemen tijdelijk naar haar bladeren en wortels. Dat zorgt ervoor dat haar bloemen gaan liggen en zo goed beschut blijven. 

Stijgt de temperatuur opnieuw boven het nulpunt, dan wordt het vocht teruggepompt en staat de helleborus er weer statig bij. Met haar rijke kleurenpallet, dat varieert van lichtgroen tot dieppaars, is ze een van de uitzonderlijke planten die een wintertuin prachtig opfleurt.

De helleborus is een van de uitzonderlijke planten die een wintertuin prachtig opfleurt. 

Vroege(re) bloei dankzij veredeling

Naast de orchidee (Phalaenopsis) en gloxinia is ook de helleborus een plantensoort die Microflor veredelt. Na decennialang intensief kruisen zijn we erin geslaagd om twee versterkte helleborus-rassen te ontwikkelen. De ViV Valentina is een lenteroos die al intens rode bloemen geeft rond Valentijn. Met haar purperen bloemenpracht vormt ook de ViV Victoria een blikvanger in elke wintertuin. Uniek aan deze variant is dat ze ontzettend vroeg en lang bloeit: van september tot april. 

Uniek aan de ViV Victoria is haar uitzonderlijk vroege en lange bloeiperiode: van september tot april.

Voor de veredeling van helleborus-rassen werken we nauw samen met kwekerij Het Wilgenbroek in het West-Vlaamse Oostkamp. De vermeerdering van helleborus-soorten gebeurt vervolgens in onze geavanceerde laboratoria. 

Meer weten over onze ViV-collectie?

Kom dan zeker langs op de naderende Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer, waar u alle eigenschappen en troeven van onze ViV-collectie ontdekt. Met vragen kunt u ook rechtstreeks contact opnemen